Ouderen

Ouderen wonen steeds langer zelfstandig

De groeiende groep ouderen woont steeds langer zelfstandig. Ook wonen zij steeds meer in gebouwen die daarvoor niet zijn ingericht. Zelfs seniorencomplexen die optimaal zijn ingericht voor ouderen, vereisen van staf en bewoners dat die zich brandveilig gedragen.

Ouderen zijn bovendien vaak kwetsbaar omdat ze niet snel kunnen vluchten en hun reactievermogen trager is. Daarnaast merken ze minder snel de effecten van brand dan jonge mensen. Ze zien rook en vlammen minder snel, horen minder goed, vergeten eerder het gas uit te zetten en ruiken dat ook minder en voelen minder snel de warmte van een brand in een naastgelegen kamer.

Voorkómen, signaleren en handelen

Net als bij Veilig wonen zijn de aandachtspunten: voorkómen, signaleren en handelen. Hoe kan een senior zijn eigen omgeving veilig inrichten en zich brandveilig gedragen? Hoe kan een oudere snel merken dat er brand is? Wat kunnen ouderen doen als ze brand ontdekken en hoe kunnen ze snel en veilig alarm slaan en vluchten? Welke hulp hebben ze daarbij nodig? Wie kan met hen hierover in gesprek gaan?

Zoek een project ouderen en brandveilig leven

Wilt u een project met ouderen en brandveilig leven starten? Zoek een project, pas het aan op uw eigen situatie en voer het uit. Klik op een project en ontdek wat er mogelijk is.

Heeft u een afgerond project? Klik HIER om uw project toe te voegen