Header
Header
 

Zelf een project brandveiligheid starten

Als u zelf een project brandveiligheid wilt starten, kijk dan eerst of u inspiratie kunt vinden bij Projecten. Misschien bestaat er al een soortgelijk project. U kunt onderdelen overnemen of goede ideeën gebruiken voor uw project.

Hoe zet u zelf een project op?
Wilt u weten hoe u een project brandveiligheid zelf opzet? Velen gingen u al voor. Speciaal voor u hebben we hier informatie verzameld die veel mensen geholpen heeft bij het opzetten van een project.

Is uw project afgerond?
Is uw project straks klaar? Plaats het dan hier. Zodat u er weer anderen mee kunt helpen.

Ga nu aan de slag met uw project brandveiligheid!

 

Project opzetten

Project opzetten

Fijn dat u aan de slag wilt voor brandveiligheid. U bent natuurlijk enthousiast en wilt meteen beginnen. Maar als u echt resultaat wilt, is het nodig dat u begint met een goede voorbereiding. Waar moet u dan aan denken? Begin met een projectplan. De opzet daarvoor staat hieronder bij Handige Documenten onder Format Projectplan. Daarnaast geven we u ook een Checklist om er zeker te van zijn dat u niets vergeet in de voorbereiding.

Heeft u een projectplan? Zoek dan een partner om mee samen te werken. U trekt samen op en vult elkaar aan in kennis en ervaring.

Handige documenten:

Samenwerken

Samenwerken

Bewust brandveilig leven doen we samen. Of u nu bij de overheid werkt, een instelling, een welzijnsorganisatie of de brandweer. Misschien wilt u privé uw omgeving brandveiliger maken. Iedereen draagt een steentje bij vanuit de eigen kennis en ervaring. De één weet alles van brand, de ander weet een bepaalde groep mensen te bereiken en aan te spreken. U heeft elkaar nodig om de boodschap te vertellen. Met wie kunt u samenwerken? Welke kennis en ervaring heeft u nodig voor uw project? Klik hier om partners te vinden waarmee u kunt samenwerken.

Als u weet hoe u moet beginnen en met wie u gaat samenwerken, dan heeft u vaak ook geld nodig. Wilt u weten wat er mogelijk is? Kijk dan onder Financiering.

Handige documenten:

Financieren

Financieren

Bijna elk project kost geld.

Het is dan handig om te weten hoe een ander de financiering heeft geregeld. Misschien kunt u samenwerken met andere initiatiefnemers. Heeft een ander project promotiemiddelen over die ze niet meer gebruiken? Kunt u samen goedkoop drukwerk laten maken met verschillende logo's? Kunt u samen goedkoper één app met verschillende functionaliteiten ontwikkelen? Is er een manier om geld in te zamelen voor een innovatief idee? Hoe creëert u draagvlak om een ambitieus plan te financieren? Onder Handige documenten vindt u hierover meer informatie.

Als u na de samenwerking ook de financiering rond heeft, wilt u weten of het oplevert wat u had verwacht. Daarvoor meet u het effect.

Handige documenten:

Effectmeting

Effectmeting

Een project heeft alleen zin als het ook effect heeft. Waarmee boekt u het beste resultaat? Daarvoor evalueert u het project en vergelijkt het met andere werkwijzen. Als u vooraf nadenkt hoe u het effect gaat meten, kunt u achteraf laten zien wat uw project heeft opgeleverd aan uw collega’s, leidinggevende, opdrachtgever en organisatie. Als u uw project evalueert, kunt u precies laten zien hoe goed het geslaagd is. Tijdens het project monitort u of u dichter bij het resultaat komt. U kunt het effect van uw project precies in kaart brengen. Welke methodes  zijn er? Wat is het verschil tussen monitoren en evalueren? Hoe kunt u de score bijhouden? U vindt de antwoorden onder de Handige Documenten.

U wilt niet alleen weten hoeveel mensen u met uw project hebt bereikt of hoeveel media-aandacht u hebt gehad. U wilt ook weten of er echt iets veranderd is; of bijvoorbeeld de bewoners hun gedrag hebben aangepast.

Handige documenten:

Gedragsverandering

Gedragsverandering

Een succesvol project leidt tot gedragsverandering. Als u echt iets in gang zet, creëert u niet alleen aandacht en bewustwording, maar gaan mensen veiliger leven. Waar moet u op letten als u gedrag wilt veranderen? Hoe spreekt u daarvoor de doelgroep aan? Hoe zorgt u dat mensen zelf ook willen veranderen? Hoe weet u dat zeker en wat veroorzaakt dat? Als iemand geen geld heeft voor een rookmelder, helpt het niet dat u nog eens uitlegt hoe belangrijk een rookmelder is. Dan moet u iets anders organiseren. Hieronder vindt u praktische tips om rekening mee te houden in uw project.

Heeft u uw project brandveiligheid goed kunnen voorbereiden, een waardevolle partner gevonden, financiering kunnen regelen, het effect gemeten en het gedrag van uw doelgroep succesvol veranderd? Vergeet dan niet uw afgeronde project in te dienen!

Handige documenten:

Uitgelichte projecten

Eerste Hulp Bij Ontruimen Zorg

Eerste Hulp Bij Ontruimen

Lopend project

Een simulatie van een ontruiming bij u aan tafel - De brandweer begeleidt u in een oefening aan tafel, brengt preventieve maatregelen in beeld en leert u wat u kunt doen bij brand.

Bekijk dit project
Brandweer VR Experience Veilig wonen

Brandweer VR Experience

Lopend project

De Brandweer VR Experience is een unieke Virtual Reality (VR) ervaring in 360 °. In deze virtuele wereld leer je hoe je brand voorkomt en ervaar je wat je moet doen als er brand uitbreekt.

Bekijk dit project

Wilt u zelf een project starten?

Als u zelf een project over brandveiligheid wilt starten, kijk dan eerst of u inspiratie kunt vinden bij Projecten. Wilt u toch zelf aan de slag? Dan vindt u hier relevante informatie over een project opzetten, samenwerken, financieren, effectmeting en gedragsverandering.

Ontdek meer

Heeft u zelf een project brandveiligheid?

Heeft u zelf een project brandveiligheid die u wilt delen? Bent u er trots op en wilt u uw organisatie op de kaart zetten? Uw project kan anderen inspireren, enthousiasmeren en activeren. Hier kunt u uw project brandveiligheid indienen.

 Dien uw project in