Zomerstormen in 2015 zorgen voor meer brandclaims

Zomerstormen in 2015 zorgen voor meer brandclaims

Gepubliceerd op: 25-10-2016

Zomerstormen in 2015 zorgen voor meer brandclaims

De julistorm en hevige neerslag/onweer in de zomer van 2015 hebben regionaal voor een hausse aan extra brandclaims gezorgd. Dat blijkt uit de Risicomonitor Woningbranden, die het Verbond van Verzekeraars samen met Brandweer Nederland heeft opgesteld. Hoewel het landelijk aantal brandclaims ongeveer gelijk is gebleven, is sprake van een stijging ten opzichte van 2014 bij provincies die veel last hebben gehad van het noodweer. De grootste stijging van liefst 19 procent vond plaats in de provincie Noord-Holland, die eind juli 2015 zwaar getroffen werd door de zomerstorm.

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond noteerde op basis van een gevalideerd marktpanel 103.144 claims in 2015. In vergelijking met 2014 zijn er in de zomermaanden van 2015 meer pieken waar te nemen in het aantal brandclaims. Dat is hoogstwaarschijnlijk te verklaren doordat de zomer van 2015, anders dan het jaar ervoor, in het teken stond van een zomerstorm en extreme bliksem en neerslag.

 

Kortsluiting 

"Stormen met bliksem hebben voor brand gezorgd, maar ook hevige neerslag en wolkbreuken met onweer vormen een belangrijke oorzaak. Denk dan aan kortsluiting bij huishoudelijke apparaten", aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. "Wij kunnen als verzekeraars aan de hand van brandclaims in kaart brengen wanneer en waar er vaak branden in en om de woning plaatsvinden. De brandweer doet vaak onderzoek naar branden waar zij bij betrokken zijn geweest en weet hoe je brand zo goed mogelijk kan voorkomen. Daarom hebben wij dit jaar voor het eerst samen met de brandweer de Risicomonitor ontwikkeld, waarbij de brandweer concrete preventieadviezen aan de meest voorkomende brandoorzaken heeft gekoppeld".

De brandweer wordt niet bij elke brand ingezet. Veel cijfers in de Risicomonitor zijn gebaseerd op schadeclaims op de inboedel- en opstalverzekering van verzekerden, waarbij ‘brand' als oorzaak wordt opgegeven. "Bij lang niet elke brandclaim wordt een beroep gedaan op de brandweer", stelt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland. "Gelukkig weet men vaak zelf de brand te blussen als deze snel wordt ontdekt. Zo wordt erger voorkomen".

 

Preventietips

Los van de branden die te maken hebben gehad met het noodweer, ziet de brandweer ook veel branden ontstaan in de buurt van huishoudelijk apparatuur. Verder vinden branden vaak plaats in de keuken en tijdens het stoken van haardvuur. Tijdens de landelijke Brandpreventieweken, die nu aan de gang zijn, geeft de brandweer allerlei brandveiligheidstips. "We willen mensen bewust maken van het feit dat bijvoorbeeld veel branden in een apparaat ontstaan. Dit gebeurt het meest bij een wasdroger. Het reinigen van het filter na elke droogbeurt is een simpele maar effectieve preventietip. In de keuken is de meest voorkomende oorzaak vlam-in-de-pan. Advies is om zoveel mogelijk bij de pan tijdens het koken te blijven. Als het dan toch misgaat zet de warmtebron uit, doe een deksel op de pan en doe de afzuigkap uit", stelt Wevers.

Meer preventietips zijn te vinden opwww.verkleindekansopbrand.nl

 

Minder brandclaims in het zuiden

De Risicomonitor Woningbranden laat een wisselend beeld zien. In de zuidelijke provincies is het aantal claims ten opzichte van 2014 afgenomen. In de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg daalde het aantal claims respectievelijk met 12, 7 en 5 procent. Verder blijkt uit de Risicomonitor dat er in dichtbevolkte steden minder geclaimd werd dan in steden met een groot buitengebied. Zo waren er bijvoorbeeld in Amsterdam 4,9 claims per 1000 huishoudens, terwijl verzekeraars in Enschede 20,8 claims per 1000 huishoudens noteerden.