Ontruiming zonder verplaatsing

Ontruiming zonder verplaatsing

Gepubliceerd op: 15-09-2016

Binnen de jaarlijkse BHV herhalingstraining bestaat de mogelijkheid een ontruiming in theorie te oefenen. We noemen dat 'droog oefenen' een table-top oefening. In plaats van een onaangekondigde ontruiming waarbij iedereen op instructie van de BHV-ers het pand moet verlaten, kunnen de BHV-ers dezelfde procedure oefenen, zonder dat de aanwezigen in het pand daar iets van mee krijgen. Wat heb je nodig?

Benodigdheden

Een grote plattegrond van het gebouw dat ontruimd moet worden,pionnen of Lego-poppetjes die fungeren als de aanwezigen in het pand,enkele icoontjes waarmee rookontwikkeling of de brand worden aangegevenen uiteraard uw BHV-ers en de ontruimingsprocedure.

Geen procesonderbrekingen

Vervangt dit de ontruimingsoefening in de praktijk? In de meeste gevallen is het advies om dit als aanvulling op de jaarlijkse praktische ontruimingsoefening te zien. Maar er zijn gevallen waar het niet zo eenvoudig is om procedures te onderbreken en werkzaamheden stil te leggen.

Denk daarbij aan een productiebedrijf met een volcontinu proces met hoge kosten voor het opnieuw opstarten van machines. Of een intensive care unit van een ziekenhuis. Ook een gevangenis is een typisch voorbeeld van een locatie waar het eenvoudiger is met een table-top de ontruimingsprocedure te trainen en erover te discussiëren, dan dat de dagelijkse gang van zaken onderbroken wordt.

Praktisch voorbeeld

Hoe zo'n table-top kan verlopen, laat ik u graag in het volgende voorbeeld zien.

Herkenbaarheid

Elk scenario voor een table-top oefening is geheel afhankelijk van de organisatie. Oefen daarom altijd met een plattegrond van uw eigen organisatie en volgens uw eigen ontruimingsprocedure.

Wat zou u doen? Bent u bekend met uw ontruimingsprocedure?

Wilt u uw eigen procedure eens tegen het licht houden en advies over úw situatie? Zelfs als er niet ontruimd hoeft te worden staat mijn deur altijd voor u open.