De brand in Krabbendijke: Een nachtmerrie voor elk verzorgingshuis

De brand in Krabbendijke: Een nachtmerrie voor elk verzorgingshuis

Gepubliceerd op: 15-09-2016

Ter Weel-bestuurder Coby Traas kwam zondagavond tegen twaalven weer thuis in 's-Gravenpolder toen ze bericht kreeg van de tweede dode. Een 92-jarige vrouw was in het ziekenhuis bezweken aan haar verwondingen die ze had opgelopen bij de brand in het verzorgingshuis Nieulande van de Zorggroep Ter Weel in Krabbendijke. "Dat is enorm verdrietig."

De overleden vrouw woonde naast de 96-jarige man die eerder was overleden. "Toen ik 's middags gebeld werd, ben ik zo snel als mogelijk van 's-Gravenpolder naar Krabbendijke gegaan. Brand in een van onze woonzorgcentra. Je grootste nachtmerrie wordt dan werkelijkheid." Een 101-jarige vrouw ligt nog in het ziekenhuis. "Naar haar gaat nu onze grootste zorg uit."

De brand was uitgebroken in het appartement van de 101-jarige, tegenover de kamers van de twee omgekomen bewoners. "Zij had alarm geslagen. Daarna heeft zij de deur geopend, waarna het vuur zich verspreidde. De gewonden zijn via een hoogwerker uit het gebouw gehaald. De andere zes bewoners van deze vleugel zijn door de brandweer geëvacueerd."

De hulpverlening kwam goed op gang. Calamiteitenplannen functioneerden. "Vanuit alle hoeken en gaten kwam hulp en bijstand, van medewerkers die geen dienst hadden, van familieleden en van dorpsbewoners. Er is ook geen paniek geweest."

In de kamer waar Traas terugblikt op de gebeurtenissen ruikt het nog naar rook. Buiten heeft de politie de straat afgezet zodat de technische recherche in alle rust zijn werk kan doen naar de oorzaak van de brand. Het appartement waar de brand heeft gewoed is volledig uitgebrand. De politie kan nog niet zeggen wanneer er resultaten van het onderzoek bekend worden gemaakt.

De 94-jarige Jan Schrijver zag het zondagmiddag gebeuren. Hij woont in de vleugel tegenover het gedeelte waar de brand heeft gewoed.