Header

46 projecten gevonden

Brandgevarenstand Brandgevarenstand Brandgevarenstand Veilig wonen

Brandgevarenstand

Tijdens open dagen, veiligheidsdagen en andere evenementen met een veiligheids- of brandweercomponent wordt de Brandgevarenstand ingezet. In deze stand worden kinderen en hun ouders uitgenodigd tenminste 10 brandgevaren te zoeken.

Bekijk dit project
In bed met de brandweer Veilig wonen

In bed met de brandweer

In de “In bed met de brandweer”- photobooth maken studenten een foto in bed met een brandweerman of -vrouw en ze laten hun e-mailadres achter. Daarna volgen 4 contactmomenten per e-mail.

Bekijk dit project
Pop up store Pop up store Pop up store Veilig wonen

Pop up store "Three minute store"

Project omschrijving Dit product is in samenwerking met een zorggroep opgesteld. Deze kaart is te gebruiken door bijvoorbeeld wijkverpleegkundigen/huishoudelijk verzorgenden om het gesprek over brandveiligheid aan te gaan met hun cliënten. Dit na een aangetroffen situatie in de woning van de cliënt of bij een intakegesprek. Methodiek Voorlichting Advies op maat Ervaringen De kaart is nog relatief kort in omloop. Wel wordt deze enthousiast ontvangen. In oktober hebben we een evaluatiemoment gepland met de ZZG zorggroep over de ervaring met de kaart. Effectmeting Nee Setting / locatie Zorginstellingen Exposure In contactmomenten met zorginstellingen wordt deze handelingskaart gepresenteerd en besproken.

Bekijk dit project
Brandweer VR Experience Brandweer VR Experience Veilig wonen

Brandweer VR Experience

De Brandweer VR Experience is een unieke Virtual Reality (VR) ervaring in 360 °. In deze virtuele wereld leer je hoe je brand voorkomt en ervaar je wat je moet doen als er brand uitbreekt.

Bekijk dit project
Brandweer op school - Doorlopende leerlijn Brandweer op school - Doorlopende leerlijn Brandweer op school - Doorlopende leerlijn Brandweer op school - Doorlopende leerlijn Brandweer op school - Doorlopende leerlijn Brandweer op school - Doorlopende leerlijn Brandweer op school - Doorlopende leerlijn Brandweer op school - Doorlopende leerlijn Brandweer op school - Doorlopende leerlijn Brandweer op school - Doorlopende leerlijn Veilig wonen

Brandweer op school - Doorlopende leerlijn

Lesprogramma brandveilig leven voor leerlingen in het basisonderwijs. De methode biedt meerdere op maat gemaakte lessen voor iedere groep of combigroep in het basisonderwijs. De lessen worden verzorgt door een brandweer gastdocent. Bij iedere les hoort een lesbrief waarmee het onderwerp ook in de thuissituatie onder de aandacht wordt gebracht.

Bekijk dit project
Buurtvoorlichters Buurtvoorlichters Veilig wonen

Buurtvoorlichters

Door buurtvoorlichters van verschillende nationaliteiten in te zetten kan de woningcheck worden ingezet in buurten waar veel Nederlanders wonen die te taal niet goed machtig zijn.

Bekijk dit project
Voorlichting na brand. Voorlichting na brand. Veilig wonen

Voorlichting na brand.

Een brand is voor gedupeerden erg ingrijpend en heeft daarnaast impact in de buurt. Praktijkervaringen en onderzoek tonen aan het dat het effectief is wanneer na een brand voorlichting wordt gegeven. Betrokken en omwonenden hebben vaak behoefte aan informatie over het incident en staan tegelijkertijd open voor een brandpreventieve boodschap.

Bekijk dit project
Opdrachtgeverschap Technasium Opdrachtgeverschap Technasium Veilig wonen

Opdrachtgeverschap Technasium

Brandweer Fryslân heeft in 2016 Technasium-leerlingen gevraagd om een innovatieve technische voorziening te ontwikkelen om woningbrand te voorkomen of zo te beperken, zodat thuiswonende senioren voldoende tijd hebben om zichzelf in veiligheid te brengen of door anderen in veiligheid te worden gebracht.

Bekijk dit project
Oefenen in de wijk Oefenen in de wijk Veilig wonen

Oefenen in de wijk

Bij ‘oefenen in de wijk’ wordt een brandweeroefening van een lokale blusgroep gecombineerd met een voorlichting over brandveiligheid in en rondom huis. Tijdens de oefening krijgen buurtbewoners uitleg over de wijze waarop de brandweer een woningbrand bestrijdt, maar raken mensen ook bekend met het feit dat zij de eerste minuten na het ontdekken van een brand – in afwachting van de brandweer – op zichzelf zijn aangewezen. Daarnaast wordt uitleg gegeven over veelvoorkomende brandoorzaken in en rondom huis, het belang van rookmelders en het kennen van je vluchtweg.

Bekijk dit project
Focus op WMO Focus op WMO Focus op WMO Focus op WMO Veilig wonen

Focus op WMO

Door inzet van ambassadeurs, o.a. lokale betrokken organisaties/ partijen, de rookmelderdichtheid én risicobewustzijn vergroten bij inwoners met zorg in de gemeente Oldambt. Daarnaast structurele borging door brandveiligheid mee te nemen in de ‘keukentafelgesprekken’ door de Wmo-consulenten.

Bekijk dit project
3 minuten is niks 3 minuten is niks 3 minuten is niks 3 minuten is niks 3 minuten is niks Veilig wonen

3 minuten is niks

Mensen zijn zich niet bewust dat branden zich zo snel ontwikkelen dat men maar 3 minuten heeft om te vluchten. Daarom is het belangrijk dat mensen zich goed voorbereiden.

Bekijk dit project
Campagne BVL voertuigen Campagne BVL voertuigen Veilig wonen

Campagne BVL voertuigen

Het aanbrengen van preventietips op voertuigen is één van de middelen om burgers te bereiken. Brandweervoertuigen rijden door de hele regio en vallen op waardoor de boodschap breed onder de aandacht komt.

Bekijk dit project
Workshop Langer Veilig Thuis wonen Veilig wonen

Workshop Langer Veilig Thuis wonen

Tijdens de workshop maken de deelnemers kennis met de mogelijkheden die 3 verschillende organisaties, te weten de brandweer, de ledenvereniging Espria en de thuiszorgwinkel Medipoint, bieden om Veilig Langer Thuis te kunnen blijven wonen.Onder andere aandacht voor valveiligheid, producten die de woning veiliger maken en brandveilig leven (voorkomen, ontdekken en reageren).

Bekijk dit project
Voorlichting na brand Veilig wonen

Voorlichting na brand

Binnen twee weken na een woningbrand wordt een bijeenkomst gehouden waarin de brandweer ingaat op de specifieke brand en voorlichting geeft met het oog op Brandveilig Leven.Projectomschrijving

Bekijk dit project
Smokey Veilig wonen

Smokey

Het beeldmerk ‘Smokey de Rookmelder’ wordt gebruikt in alle uitingen ten behoeve van brandveilig leven. “Zoals een hond waarschuwt bij indringers, zo waarschuwt de rookmelder bij de indringer rook”

Bekijk dit project
Smokey komt logeren Veilig wonen

Smokey komt logeren

De knuffel Smokey de Rookmelder logeert bij de kinderen van groepen 1 en 2. Samen met de ouders worden de opdrachten uit het werkblad gemaakt. Op een speelse manier wordt zo brandveiligheid thuis onder de aandacht gebracht.

Bekijk dit project
Brandveiligheid in kamerverhuurpanden Veilig wonen

Brandveiligheid in kamerverhuurpanden

De brandveiligheid in kamerverhuurpanden is zorglijk. Uit onderzoek blijkt dat veel studentenhuizen niet voldoen aan de minimale brandveiligheidseisen. Hier valt eenvoudig iets aan te doen. Stichting Keurmerk Kamer Verhuur & Veiligheid biedt een app aan die verhuurders en huurders helpt om stap-voor-stap samen de brandveiligheid te verbeteren. Project

Bekijk dit project
Rookhuisje Veilig wonen

Rookhuisje

Middels een modelwoning wordt per verdieping besproken wat mogelijk brandoorzaken kunnen zijn, waar het beste rookmelders opgehangen kunnen worden en hoe je vanuit elke verdieping veilig kunt vluchten. Tevens is het mogelijk om met het huisje op een mooie en overzichtelijke manier de rookverloop en de gevolgen daarvan te bespreken.

Bekijk dit project
Rookmelderactie Wooncorporatie Veilig wonen

Rookmelderactie Wooncorporatie

Servatius Wonen & Vastgoed organiseert jaarlijks de ‘Servatiusdag’: een speciale activiteit voor haar huurders. Deze keer stond de ‘Servatiusdag’ in het teken van brandveilig leven. Brandweer Zuid Limburg heeft 40 personen cursus gegeven, deze personen zijn vervolgens rookmelders gaan plaatsen in woningen van huurders van de wooncorporatie.

Bekijk dit project
Inkom Information Market for Students Veilig wonen

Inkom Information Market for Students

Op de Maastricht Market tijdens de Inkom (de introductieweek voor nieuwe studenten), maken studenten op een interactieve manier kennis met- en worden zij geïnformeerd over een brandveilige studententijd. De brandweer staat op de informatieve markt met de voorlichtingscontainer en de beleveniscontainer.

Bekijk dit project
Actieplan Zorg & Veiligheid Veilig wonen

Actieplan Zorg & Veiligheid

Het actieplan Zorg & Veiligheid is opgedeeld in 4 thema’s. Voor elke thema zijn actiekaarten gemaakt. Met de actiekaarten wordt de verbinding gemaakt met externe actoren alsmede een verbreding van de samenwerking en informatie-deling binnen de eigen organisatie.

Bekijk dit project
360-rookalarm Veilig wonen

360-rookalarm

De 360-rookalarm tool is een virtual-reality beleving. Tijdens het bekijken van de film wordt de kijker middels een aantal vragen uitgedaagd na te denken over brandveiligheid en wordt een woningchecktool aangeboden.

Bekijk dit project
Pop up store Veilig wonen

Pop up store

Een ‘winkel’ waar mensen bewust gemaakt kunnen worden van de risico’s en het gevaar op en bij brand in en om het huis.

Bekijk dit project

Wilt u zelf een project starten?

Als u zelf een project over brandveiligheid wilt starten, kijk dan eerst of u inspiratie kunt vinden bij Projecten. Wilt u toch zelf aan de slag? Dan vindt u hier relevante informatie over een project opzetten, samenwerken, financieren, effectmeting en gedragsverandering.

Ontdek meer

Heeft u zelf een project brandveiligheid?

Heeft u zelf een project brandveiligheid die u wilt delen? Bent u er trots op en wilt u uw organisatie op de kaart zetten? Uw project kan anderen inspireren, enthousiasmeren en activeren. Hier kunt u uw project brandveiligheid indienen.

 Dien uw project in